Hvad er akupunktur?

Akupunktur er en årtusindgammel behandlingsform fra Kina. Akupunktur virker ved at sætte tynde nåle i kroppens akupunktur-punkter, og dermed påvirke kroppens energibaner, også kaldet meridianer.
Formålet er at genetablere eller opretholde kroppens Yin-Yang-balance.

Akupunkturs positive egenskaber:

  • har en stærkt smertestillende effekt
  • kan hjælpe dig med at mindske dit forbrug af medicin/stoppe med medicin
  • er med til at styrke kroppens naturlige immunforsvar
  • uden nogen som helst bivirkninger.

Teorien bag akupunktur og kinesisk medicin

Kinesisk medicin er kendetegnet ved ønsket om at behandle sygdommens årsag i stedet for symptomerne. Den tager udgangspunkt i den taoistiske lære, der lægger vægt på Yin og Yang, de to universelle kræfter, hvis balance er essentiel for kroppens helbred. Desuden bygger principperne på empiriske observationer gennem tusinder af år. Mange af begreberne er taget fra naturen eller fra taoismen, og de skal derfor forstås symbolsk.

En af forudsætningerne for kinesisk medicin er, at alle livsformer gennemstrømmes af Qi(氣), en livskraft eller energi. Der findes flere forskellige former for energi: ”varm Qi”, ”kold Qi”, ”yin Qi”, ”yang Qi”, ”tør Qi”, ”våd Qi” samt mange andre. Som nævnt tidligere, er det vigtigt at der er en vis balance mellem disse energier i kroppen, men også mellem kroppen og de ydre omgivelser, fx temperatur og fugtighed.

Den indbyrdes funktionelle sammenhæng mellem kroppens organer spiller også en meget central rolle i den kinesiske medicins tilgang til diagnose og behandling. Man siger, at organerne er præget af de fem elementer: ”Metal”, ”Træ”, ”Vand”, ”Ild”, og ”Jord”. Disse elementer og deres vekselvirkning har, ligesom Yin og Yang, en indflydelse på kroppen. Hvert element har en fremmende og hæmmende indflydelse på et andet element. Tilsvarende kan man påvirke tilstanden af et organ ved at styrke et andet, og dermed korrigere for eventuelle ubalancer i kroppen.

Qi flyder gennem kroppen via energibaner, de såkaldte Meridianer. Meridianerne forbinder kroppens organer, og med akupunktur stimuleres punkter langs disse energibaner for at regulere organerne energiniveauer. Hvor vestens medicin søger efter fysiske årsager til sygdomme, fx bakterier, virus og andre håndgribelige faktorer, betragter den kinesiske medicin i højere grad disse ”årsager” som symptomer på sygdommen, fordi et bestemt organ i forvejen er svækket, og derfor mere udsat. Ved at udrydde eksempelvis bakterien, fjerner man umiddelbart symptomerne, men man gør ikke noget for at styrke organernes energiniveau, og det er kun et spørgsmål om tid, før kroppen atter angribes.

Ideen bag akupunktur og kinesisk medicin er altså at bringe kroppen i balance, og dermed få bugt med sygdomssymptomerne og samtidig forebygge, at de kommer igen.

Hvad er Gua sha?

Gua sha, eller hudskrab, er en teknik som anvendes ved eksempelvis hedeslag, feber, hovedpine og smertende led. Et stykke kohorn skrabes hen over patientens hud med regelmæssige bevægelser, indtil der kommer klare røde striber på huden. Det kan se voldsomt ud, men er bestemt ikke farligt. Teknikken bruges til at fjerne overskydende “varme” eller energi fra kroppen.